Pad Thai je klasika thajské kuchyně, která spojuje sladké, slané i kyselé chutě. Tento recept je jednoduchý a plný skvělých ingrediencí. Hovězí maso můžete nahradit krevetami, kuřetem nebo třeba tofu.
Ingredience
Na omáčku:
- 1 lžíce tamarindové pasty
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžička rýžového octa
- 5 lžic vody
Na Pad Thai:
- 250 g hovězího masa
- 250g rýžové nudle široké
- 1/2 mrkve
- 3 ks jarní cibulky
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- Limetka
- Arašídy
- Koriandr
- Chilli papričky
Postup
Příprava omáčky: Na pánvi nebo v malém hrnci rozpustím třtinový cukr ve vodě. Přidám tamarind pastu, rybí a ústřicovou omáčku, rýžový ocet a vše krátce povařím. Poté odstavím z plotny.
Arašídy: Na suché pánvi opražím arašídy, nechám je zchladnout a nadrobno nakrájím.
Příprava surovin:
-
- Nudle namočím do studené vody, aby změkly.
- Mrkev nakrájím na tenké nudličky, jarní cibulku na kolečka (bílou a zelenou část zvlášť), koriandr nasekám nadrobno.
- Hovězí maso nakrájím na tenké plátky (snadněji to jde, když je maso lehce zmrzlé).
Vaření:
Rozpálím pánev, přidám trochu oleje a orestuji na něm maso. Jakmile se z masa vypaří voda, přidám česnek, mrkev a bílou část jarní cibulky. Krátce restuji.
-
-
- Scedím nudle a přidám je k masu. Zaliji omáčkou a vše společně promíchám. Nudle vařím, dokud nezměknou.
- Posunu nudle na stranu pánve, vyklepnu vejce a na volné ploše pánve z nich udělám kašičku. Poté promíchám s nudlemi.
-
Servírování:
-
-
-
- Na talíř naložím Pad Thai a posypu zelenou částí jarní cibulky, nasekanými arašídy, koriandrem a případně chilli papričkami.
- Podávám s kouskem limetky na dochucení.
-
-
Dobrou chuť! 🌶️🍜