Mám tento recept ráda, protože jeho příprava je jednoduchá a výsledek vždy potěší každého u stolu. Základem je pomalu vařené maso, které si předem naložím a nechám udělat v pomalém hrnci. To mi umožňuje věnovat se přes den jiným věcem a přesto mít večer nachystanou fantastickou večeři. Používám vepřovou plec, která je šťavnatá a po dlouhém vaření se krásně trhá na vlákna.
Ingredience na maso:
- 1,5 kg vepřové plece (pork shoulder)
- 2 lžičky chilli
- 3 lžičky sladké papriky
- 2 lžíce kečupu
- 3 lžičky soli
- 1 lžička pepře
- 4 stroužky česneku
- ¾ hrnku čerstvé pomerančové šťávy
Maso den předem naložím do směsi z výše uvedených surovin a nechám v lednici odležet. Ráno ho vložím do pomalého hrnce, nastavím na stupeň 1 a nechám 10 hodin vařit. Po návratu domů stačí maso roztrhat vidličkami, případně přidat trochu výpeku, pokud by bylo sušší.
Ingredience do tacos:
Guacamole:
- 1 zralé avokádo
- špetka soli
- špetka pepře
- 2 stroužky česneku
- šťáva z 1/2 limetky
- špetka římského kmínu
Avokádo rozmačkám vidličkou a přidám ostatní suroviny. Výsledkem je svěží pomazánka, která krásně doplní maso.
Sour cream:
- zakysaná smetana
- špetka soli
- špetka pepře
- šťáva z limetky
- 1 stroužek česneku
Všechny ingredience jednoduše promíchám.
Refried beans (restované fazole):
- 1 plechovka červených nebo bílých fazolí
- ½ bílé cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- ¼ lžičky římského kmínu
- špetka chilli podle chuti
- ½ hrnku vody
- koriandr podle chuti
- šťáva z půl limetky
Na oleji osmahnu cibuli dozlatova, přidám česnek a koření, poté fazole. Krátce opeču, zaliji vodou a nechám povařit. Fazole rozmačkám vidličkou nebo rozmixuji a dochutím koriandrem. Tuto směs si ráda připravuji i jako dip k nachos.
Salsa:
- rajčata
- červená cibule
- koriandr
- šťáva z limetky
- chilli omáčka
- sůl a pepř
Nakrájím rajčata a cibuli nadrobno, smíchám s ostatními ingrediencemi a mám hotovou čerstvou salsu.
Kromě toho si nachystám nastrouhaný čedar, pálivé papričky, kukuřici, lístky koriandru a samozřejmě tacos placky. Normálně přidáváme i salát, na ten jsme tentokrát zapomněli. Vše si nachystám na stůl a každý si může poskládat tacos podle vlastní chuti.
Jednoduché, variabilní a neuvěřitelně dobré – to je důvod, proč je tento recept stálicí v mé kuchyni. 😊