Nikola Klárová

Zachycuji okamžiky, objevujte příběhy a vychutnejte si každý krok.

Jablečný ovesný koláč na zdravou snídani

DSCF1183 2 1

Pokud se ráno nechcete zdržovat dlouhým chystáním snídaně, ale zároveň hledáte něco výživného, co vás zasytí na několik hodin, mám pro vás skvělý tip. Tento jablečný koláč s ovesnými vločkami je ideální volbou pro ty, kteří chtějí začít den chutně a zdravě, aniž by museli trávit dlouhé minuty v kuchyni. Je to skvělá kombinace vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, které vám dodají energii a pocit sytosti.

Navíc, díky jablkům a skořici má tento koláč příjemně osvěžující a teplou chuť, která vás zahřeje i v chladných zimních dnech. Vločky dodají strukturu, zatímco javorový sirup (nebo med) dodá sladkou jemnost bez přehnané sladkosti. Tento koláč si můžete připravit předem a mít ho připravený na celý týden – stačí ho jen nakrájet na kousky, přidat jogurt a ráno si ho vychutnat s šálkem kávy nebo čaje.

Co je na něm nejlepší? Je to nejen skvělá snídaně, ale i zdravý dezert nebo svačina během dne. A protože je připravený bez rafinovaných cukrů a s přírodními ingrediencemi, můžete si být jisti, že jde o výživnou volbu, která vás nezklame!

Na těsto:

  • 4 ks menších jablíček
  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku celozrnné mouky
  • 1/3 hrnku javorového sirupu (nebo medu či cukru)
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžíce kokosového oleje (nebo jiného oleje)
  • 1 lžička vanilkového extrktu
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli

Na drobenku:

  • 40 g hladké mouky
  • 20 g cukru
  • 20 g másla

Postup:

Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte nebo vyložte pečicím papírem formu na koláč.

Připravte těsto: V jedné míse smíchejte všechny tekuté ingredience (jogurt, vejce, mléko, javorový sirup, kokosový olej, vanilkový extrakt). V druhé míse smíchejte všechny sypké ingredience (celozrnnou mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli). Postupně přidejte sypké ingredience k tekutým a dobře promíchejte.

Přidejte vločky: Do směsi přidejte ovesné vločky a promíchejte. Nakrájejte jablka na malé kousky a přidejte je do těsta.

Připravte drobenku: V malé misce smíchejte hladkou mouku, cukr a máslo. Zpracujte rukama na drobenku.

Spojte: Nalijte těsto do připravené formy, posypte drobenkou a vložte do předehřáté trouby.

Pečte asi 1 hodinu, nebo dokud koláč není zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.

Nechte trochu vychladnout, ať se lépe krájí. Tento koláč je skvělý na snídani nebo jako svačina. Já ho mám ráda ještě s jogurtem.

Přeji dobrou chuť!

DSCF1171

Sdílej s přáteli:

Facebook
Twitter
Pinterest
Přejít nahoru