Pokud se ráno nechcete zdržovat dlouhým chystáním snídaně, ale zároveň hledáte něco výživného, co vás zasytí na několik hodin, mám pro vás skvělý tip. Tento jablečný koláč s ovesnými vločkami je ideální volbou pro ty, kteří chtějí začít den chutně a zdravě, aniž by museli trávit dlouhé minuty v kuchyni. Je to skvělá kombinace vlákniny, bílkovin a zdravých tuků, které vám dodají energii a pocit sytosti.
Navíc, díky jablkům a skořici má tento koláč příjemně osvěžující a teplou chuť, která vás zahřeje i v chladných zimních dnech. Vločky dodají strukturu, zatímco javorový sirup (nebo med) dodá sladkou jemnost bez přehnané sladkosti. Tento koláč si můžete připravit předem a mít ho připravený na celý týden – stačí ho jen nakrájet na kousky, přidat jogurt a ráno si ho vychutnat s šálkem kávy nebo čaje.
Co je na něm nejlepší? Je to nejen skvělá snídaně, ale i zdravý dezert nebo svačina během dne. A protože je připravený bez rafinovaných cukrů a s přírodními ingrediencemi, můžete si být jisti, že jde o výživnou volbu, která vás nezklame!
Na těsto:
- 4 ks menších jablíček
- 2 hrnky ovesných vloček
- 3 lžíce bílého jogurtu
- 2 vejce
- 1/2 hrnku mléka
- 1/2 hrnku celozrnné mouky
- 1/3 hrnku javorového sirupu (nebo medu či cukru)
- 1 lžíce skořice
- 1 lžíce kokosového oleje (nebo jiného oleje)
- 1 lžička vanilkového extrktu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
Na drobenku:
- 40 g hladké mouky
- 20 g cukru
- 20 g másla
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte nebo vyložte pečicím papírem formu na koláč.
Připravte těsto: V jedné míse smíchejte všechny tekuté ingredience (jogurt, vejce, mléko, javorový sirup, kokosový olej, vanilkový extrakt). V druhé míse smíchejte všechny sypké ingredience (celozrnnou mouku, skořici, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli). Postupně přidejte sypké ingredience k tekutým a dobře promíchejte.
Přidejte vločky: Do směsi přidejte ovesné vločky a promíchejte. Nakrájejte jablka na malé kousky a přidejte je do těsta.
Připravte drobenku: V malé misce smíchejte hladkou mouku, cukr a máslo. Zpracujte rukama na drobenku.
Spojte: Nalijte těsto do připravené formy, posypte drobenkou a vložte do předehřáté trouby.
Pečte asi 1 hodinu, nebo dokud koláč není zlatavý a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
Nechte trochu vychladnout, ať se lépe krájí. Tento koláč je skvělý na snídani nebo jako svačina. Já ho mám ráda ještě s jogurtem.
Přeji dobrou chuť!